Podotherapie Praktijk Een Stap Vooruit
  De specialist voor voet-, enkel-, knie-, heup- en rugklachten 
 
3 locaties in Roosendaal en 1 locatie in Bergen op Zoom

Diabetes patiënten

Podotherapie en diabetes / diabetische voet

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op voet- en huidproblemen. Het is daarom van belang dat u minimaal eenmaal per jaar uw voeten (preventief) door een deskundige laat onderzoeken. Dit wordt meestal gedaan door de praktijkondersteuner en/of de huisarts. Tijdens deze controle wordt de werking van uw zenuwen, bloedvaten en gewrichten getest. Hierbij wordt gekeken naar het risico wat u loopt om voetproblemen te ontwikkelen. Ten allen tijde probeert men te voorkomen dat u wonden ontwikkeld die zo erg zijn dat er een teen of een deel van de voet moet worden geamputeerd. De praktijk ondersteuners en/of huisarts probeert dit risico in te schatten waarmee een protocol wordt gebruikt. Dit kan betekenen dat u een zorgprofiel toegekend krijgt. Het zorgprofiel moet worden bepaald door de praktijkondersteuner of huisarts. Bij de aanwezigheid van een zorgprofiel 2 kunt u voetzorg aangeboden krijgen en zullen de controles ook bij een podotherapeut plaatsvinden. De podotherapeut maakt een behandelplan voor de medisch pedicure en de voetzorg kunt u dan krijgen van een bij deze podotherapeut aangesloten medisch pedicure. De podotherapeut zal u verder informeren omtrent alles rondom deze voetzorg.

Oorzaken en klachten
De meest voorkomende klachten aan de voeten en in het slechtste geval wonden (ulcura) bij diabetici hebben diverse oorzaken:

Neuropathie
Door beschadiging van oppervlakkige zenuwen kan het voorkomen dat u minder of zelfs geen pijn voelt (neuropathie). U krijgt hierdoor een “voos gevoel” in de voeten. Hierdoor kunnen verhoogde voetdrukken (eelt en likdoorns) en wonden ontstaan die moeilijk genezen. Zijn het wonden door verhoogde druk dan worden deze een ulcus genoemd. Een optimale suikerspiegel kan de kans op neuropathie verminderen.

Slechte doorbloeding
Diabetici hebben een grotere kans op wonden die slecht genezen, omdat er, door een slechte doorbloeding naar de voeten, geen optimale bloed- en zuurstoftoevoer kan plaatsvinden.

Infectie
Patiënten met diabetes kunnen vatbaarder zijn voor infecties. Een kalknagel is hiervan een voorbeeld. Ook in een wond kan sneller een infectie ontstaan met alle gevolgen van dien.

Therapie bij de podotherapeut
U kunt hierbij denken aan:

  • Behandelplan voor de medisch pedicure.
  • Advies over huid- en nagelverzorging, schoeisel en wondbehandeling.
  • Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet.
  • Viltherapie om pijnlijke plekken of wondjes te ontlasten of te beschermen.
  • Ortheses om afwijkende teenstanden te corrigeren en ter voorkoming van drukplekken.
  • Wondverzorging.


Meer informatie? Kijk dan even bij onze informatiefolders.


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram