Podotherapie Praktijk Een Stap Vooruit
  De specialist voor voet-, enkel-, knie-, heup- en rugklachten 
 
3 locaties in Roosendaal en 1 locatie in Bergen op Zoom

Oncologie patiënten

Podotherapie en Oncologie / oncologische voet 

Momenteel krijgt ruim één op de drie mensen in Nederland een bepaalde vorm van kanker. Wanneer een patiënt behandelingen ondergaat of heeft ondergaan vanwege de diagnose kanker, kan de patiënt geconfronteerd worden met allerlei ongewenste neveneffecten. Elk medicijn en elke behandeling heeft ongewenste bijwerkingen; sommigen zullen verdwijnen na de behandeling, maar anderen kunnen blijvend zijn.

Oorzaken en klachten
De meest voorkomende klachten aan de voeten naar aanleiding van de behandeling van kanker zijn:

  • Veranderingen aan de huid geeft droogheid, schilferingen, overmatige eeltvorming, blaren, pijn, verkleuring, jeuk.
  • Veranderingen aan de nagels met als gevolg groeistoornis, loslaten nagelbed, dwarse ribbels, splijten, verdikking, verkleuring.
  • Beschadiging aan de zenuwuiteinden (neuropathie). Dit geeft verminderde tastzin, een veranderd gevoel in de voeten, het gevoel hebben op watten te lopen, koude voeten (deze klachten kunnen enkele maanden tot jaren blijven bestaan).
  • ‘Hand-voet syndroom’. handpalmen en/of voetzolen tintelen, worden gevoelloos, pijnlijk, gezwollen of rood, huiduitslag, droge of jeukende huid, vormverandering van vingernagels, snelgroeiende nagelriemen, kleurverandering teennagels, nagels laten los of gaan eraf.
  • Fotosensitiviteit geeft gevoeligheid voor zonlicht, waardoor bij zelfs een klein momentje in een matig zonnetje blaren op de huid ontstaan.
  • Secundair lymfoedeem. Dit kan ontstaan als gevolg van beschadiging van de lymfevaten, bijvoorbeeld door de behandeling van kanker (door het wegnemen van de oksel- of liesklieren en/of door beschadiging door bestraling, vermindert de afvoer van vocht).


Therapie bij de podotherapeut
U kunt hierbij denken aan het helpen met de huid- en/of nagelbehandeling tot aan het beschermen van de voetzool door middel van het aanmeten van drukontlastende zooltjes en/of ortheses (teenstukjes). De behandeling zal altijd in overleg en met toestemming van de behandelend arts of verpleegkundige gestart worden.

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram